Okul ve Ders Başarısızlığı ile İlgili Bazı Sorular ve Cevapları

Okullarda ders başarısızlığı yaşayan öğrencilerle ilgili sık karşılaştığımız sorulardan bazılarına değinmekte fayda var. Bu sorulardan bazıları ve cevapları şunlardır:

1- Okullarda ders başarısızlığı yaşayan çocuklar için hangi aşamada yardım istemeliyiz?

Yukarıda bahsedilen ders başarısızlığı nedenlerinin okula başlamadan önce tespit edilmesi pek mümkün olmamaktadır. Bu nedenle ders başarısızlığı ancak okula başladıktan sonra, belirtileri ile birlikte ortaya çıkmaktadır.

Genellikle okullar açıldıktan birkaç hafta sonra öğretmenler bu tür öğrencileri tespit etmektedir. Bu nedenle veliler okulun ilk günlerinden itibaren öğretmenle iletişim içinde olmalı ve öğretmenin önerilerini dikkate alarak bir uzmana başvurmalıdır.

2- Okul başarısızlığı yaşayan çocuğumuz için nereye müracaat etmeliyiz?

Ders başarısızlığı yaşayan öğrencilerin velileri okulda rehber öğretmen varsa rehber öğretmene müracaat etmeli. Gerek görürse rehber öğretmen öğrenciyi ilgili birimlere yönlendirecektir.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Rehberlik ve Araştırma Merkezleri her ilde bulunmaktadır ve bu kurumlar herhangi bir ücret talep etmemektedir. Üniversitelerin ve devlet hastanelerinin ilgili birimlerine başvurabilirler

Devlete bağlı “Rehberlik ve Araştırma Merkezleri” ile “Devlet ve Üniversite Hastaneleri”nde öğrencilerin incelenmesi için randevu almak zor ve zaman alıcı olmaktadır. Derslerinde başarısız olan öğrencilerin de zaman kaybetmeden bir an evvel tanılama, tedavi ve destek sürecinin tamamlanması önemlidir. Bu nedenle ders başarısızlığı yaşayan öğrenciler özel kliniklerde uzmanlar tarafından bir an evvel değerlendirilmlidir.

3- Okul başarısızlığı yaşayan çocukların eğitimi için nerelerden destek alabiliriz?

Özel Rehabilitasyon merkezlerinden destek alabilirler.

Ayrıca rapor çıkarabilirlerse ayda belli bir sayıda ders karşılığı devlet tarafında sosyal güvencesi olsa da olmasa da ödenmektedir.

4- Okulda başarısız çocuklar için ayrı bir okul veya sınıfta mı eğitim görmeli mi?

Sadece özürlü çocuklar için açılan okul veya sınıflar var. Ancak “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu”, “Özel Öğrenme Güçlüğü”, “duygusal sorun”, “ailevi sorun” gibi nedenlerle ders başarısızlığı yaşayan çocuklar akranları ile aynı sınıfta eğitim görmeli, ancak özel destek eğitimi ve gerekirse psikolojik destek almalıdırlar.

5- Başarısız çocuklar için devletin açtığı okullar var mı?

Sadece engelliler için Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde açılan okul ve sınıflar var.

( Zihinsel engelliler, otistik bozukluğu olanlar, işitme engelliler, görme engelliler)

“Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu”, “Özel Öğrenme Güçlüğü” olan ve duygusal sorun yaşayan öğrenciler normal okullarda akranları ile birlikte eğitim öğretime devam etmektedir. Ancak bu tür öğrencilerin ders dışı saatlerde bir uzmandan ek destek alması gerekmektedir.

6- Başarısız çocukların tıbbi tedavisi var mı?

Bu çocukların tıbbi tedavisi yoktur; ancak eğitim desteği ve psikolojik destek ile problem azaltılabilmekte, ortadan kaldırılabilmekte veya öğrenci daha iyi düzeye gelebilmektedir. “Dikkat Eksikliği” ve/veya “Hiperaktivite” gibi durumlarda doktor tarafından ilaç önerilebilmektedir.

7- Ders başarısızlığı olan çocuğun çevresindekilerin nelere dikkat etmesi gerekir?

Genellikle ders başarısızlığı olan çocuklar ve velileri çevrelerindekiler tarafından suçlanmaktadırlar. Çevresinde başarısız öğrenci olanlar, çocuğu ve ailesini suçlamamalı, aşağılamamalıdır.

Aziz ZORLU
Uzman Psikolog

Tags